Alsótoldi Színtársulat

Pár hónappal ezelőtt, nagymamám régi fényképei között keresgélve rábukkantam egy kissé már sárguló képre, amin – mint később sikerült kiderítenem –az egykori alsótoldi színtársulat látható. Kíváncsivá tett a dolog. Nagymamámat sajnos már nem tudtam megkérdezni, de szerencsémre akadt valaki, akitől sok-sok érdekes információt kaptam a színtársulatról, és a régi falusi életről. Molnár Pista bácsival, Molnár Irénke néni bátyjával beszélgettem, aki most Pásztón él, de még élénken emlékszik a gyerekkorára, és az Alsótoldon töltött évekre.
Próbáltam a képről érdeklődni a faluban, de nem nagyon emlékeznek a régi dolgokra…
– Igen, hát nagyon sokat ismerek (Pista bácsi majdnem mindenkit név szerint megnevezett, aki a fényképen látható, nagymamámat, aki a kép közepén ül sötét ruhában, rögtön mondta, is, hogy Antal Marika).
Apukám korábban egy Ludas Matyi színdarabot említett…
– Ez nem a Ludas Matyi volt, hanem a Férjhez megy a bíró lánya. Mert a Ludas Matyiról egy másik kép van, amivel Pesten is voltunk szerepelni.
Hogyan jött az ötlet? A fiatalok a saját szórakozásukra alakítottak színtársulatot? Mert tudom, hogy a II. világháború után a falusi színtársulatoknak nagy divatja volt.
– Igen ez akkor nagyon nagy divat volt. De ez a kép még a világháború előtt készült, mert Lajos bácsi a fronton maradt, ő volt a Levente parancsnok, mert itt volt Levente egyesület¹ (Antal Lajos bácsi a képen az utolsó sorban áll, balról az első úriember, széles mosollyal az arcán. Ő volt a színtársulat tanítója. Ezt is Pista bácsitól tudtam meg.). Nagyon együtt volt akkor a faluban a fiatalság, szinte minden évben volt valamilyen rendezvény, színdarab is. Általában mindig farsang időtájban. Front után volt a Ludas Matyi.
A Ludas Matyi. Ha jól tudom azzal Pesten is voltak…
– Tulajdonképpen az történt, hogy a TSZ szervezéssel kapcsolatban, Pesten a Pénzügyminisztérium kapta azt a feladatot, hogy a Cserháti részen legyenek ők a szervezők. Kijöttek nagy autóval pénteken, és csak hétfőn mentek vissza, közben pedig próbálták agitálgatni az embereket. Akkor volt még Alsótoldnak futball csapata is, és ők meg annyira ideszoktak, hogy meghívtak bennünket futballozni a Pénzügyminisztérium csapatával, mi meg éppen akkor tanultuk be a Ludas Matyi szerepet is. Felvittek bennünket Pestre, és ott ugyanúgy leadtuk a színdarabot. De voltunk vele Ecsegen is, meg Szentivánon is, több helyre hívtak bennünket. Az a kép meg is van nekem (Pista bácsi itt elmosolyodott), mert én játszottam Döbrögit, Molnár Józsi volt Ludas Matyi, a feleségem Vali, meg Ludas Matyi anyja.
Még legalább fél órát beszélgettünk, Pista bácsi olyan részletességgel emlékszik a régi dolgokra, hogy szinte magam előtt láttam a világháború történéseit, az akkori falut, az itt élő embereket. Felajánlotta a Ludas Matyiról készült képet, hogy szívesen megmutatja, és biztatott, hogy keressem bátran, ha a régi dolgokról szeretnék hallani, mert ő örömmel mesél nekem róluk. Minden bizonnyal élni fogok a lehetőséggel. Köszönöm a kedvességét, és azt, hogy szánt rám az idejéből!

CIMG4258
Alsótoldi Színtársulat- Férjhez megy a bíró lánya

¹ A leventeszervezetek a katonai előképzés legfontosabb szervezetei voltak Magyarországon az 1920-as évek elejétől a második világháború végéig. A leventeszervezetek a 12–21 év közötti, rendszerint iskolából kimaradt fiúk katonai előképzését és nemzeti szellemű nevelését szolgálták.