Földrajzi környezet

Alsótold az ország északi részén, Nógrád megyében található. A kicsiny település az Északi-középhegység részét képező Cserhát szívében, egy apró völgyben, a Toldi-medencében fekszik. A medence a szomszédos Cserhátszentiváni-, és Garábi-medencéhez hasonlóan a Cserhát andezittakaróinak pliocén (i.e. 5,3-2,5 millió év) végi feldarabolása után keletkezett. A község természeti és földrajzi környezetét is a hegység sajátos jellegzetességei határozzák meg. Legelők, mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületek, vadban gazdag erdők övezik. Utóbbiakat nagyobbrészt cseres-tölgyesek képezik, meg-meg szakítva kisebb fenyős, borókás és akácos foltokkal.

A falut a Szuha-patak szeli át, amely Garábtól északra, a Zsúnyi-hegy déli oldalán ered. Emiatt Cserhátszentivánig Zsúnyi-pataknak nevezik. A legtöbb térképen is így szerepel.

Névtelen2
Alsótold Látképe. Forrás: Google Earth Térkép.

Érdemes még megemlíteni az Országos Kéktúra vonalat, amelynek 19. számú túrája, a Becske-Mátraverebély szakasz Alsótoldon is keresztül halad, valamint a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetet, amelynek határa a falu peremén fut.

1
Országos Kéktúra 19. számú túrájának Alsótoldot is érintő szakasza. Forrás: Google Térkép.